Tudatos-Figyelem

(szeminárium)

Ez a kurzus egy eszközt, egy szellemi eszközt ad a kezedbe. Használatával képes lehetsz az életedet úgy változtatni, ahogy csak szeretnéd: ha boldogabb, kiegyensúlyozottabb emberi életre vágysz, épp úgy elérheted, mint a misztikus titkok és más dimenziók megismerését, vagy épp a megvilágosodást. Mindezekhez csak arra van szükség, hogy gyakorolj. Hogy cselekedj. A Tudatos-Figyelem nem veszélytelen. Mert valódi változást indít el benned. Mert közelebb visz önmagadhoz. Ezért, a szemináriumon az első lépésektől az “utolsókig” elsajátíthatod technikát. Ennek köszönhetően többet nem lesz szükséged tanfolyamokra vagy tanítókra, egymagad is képes leszel haladni. Természetesen ez után is érdemes lesz minden kereső embert meghallgatnod, de szükséged nem lesz senkire.

1. Figyelem Ebben a fázisban sajátítod el a Figyelmet. A Figyelem nem más, mint a valóság megélése. Amikor megéled azt, ami van. Egyedül a Figyelem állapotában vagy képes arra, hogy ne a beléd nevelt elvek, hitek és tévhitek befolyásoljanak. Mert amikor figyelsz, nem ítélkezel, és a véleményeddel sem befolyásolod magad. Ez a szellemi állapot nagyjából megegyezik azzal, amit egy gyakorlott jógás tapasztal meg az ászanák mélyén, vagy egy képzett agykontrollos, amikor mély állapotban rezegnek az agyhullámai – épp csak te nem a gyakorlás, hanem az életben leszel képes erre.

2. Tudatosság Ebben az állapotban éled meg önmagad. Amikor megéled a saját életed. Amikor a félelmeid és a neveltetésed hatásai nem befolyásolják a döntéseidet. A Tudatosság éberré tesz. Rádöbbensz, hogy nem magadat éled, csak a beléd nevelt programot. Ez a fázis nagyjából annak a szellemi állapotnak felel meg, amelyet egy jóga vagy tai-chi mester él meg nyugalmi állapotában.

3. Befogadás Ez az állapot magától születik meg, a gyakorlások hatására. Itt következik be a valódi változás: anélkül hagyod abba a beléd nevelt viselkedésminták alkalmazását, vagy a félelmeid megélését, hogy tudnál róla. A Befogadás állapotában megtapasztalod azt a különös nyugalmat és békét, amely nem statikus vagy merev; ebben az állapotban is lehetsz épp dühös vagy haragos, épp csak eltűnik a pusztító ön-és környezetrombolás. Ezt az állapotot végtelen tisztaság jellemzi: leginkább ahhoz hasonlítható, amelyet a taoizmus vagy a zen ürességnek nevez.

4. Jelen Ebben a fázisban éled a valóságot. Azt, ami van. Itt szűnik meg a minden szorongás vagy félelem: a Létezés és a lényed középpontjába kerülsz, és megéled azt, ami van. Ekkor tűnnek el a kérdések, mert egyszerűen megéled a választ: önmagad. Ebben a fázisban képes leszel tisztán teremteni, vagy ha úgy akarod, másokat tanítani. Ez az állapot leginkább ahhoz hasonlítható, amelyet a világ megvilágosodásnak, az Istennel való eggyéválásnak, vagy a Taonak nevez.

5. Teljesség A Teljesség állapotára nincsenek szavak – még más emberi fogalmakhoz sem tudom hasonlítani, mert az emberiség még nem ismeri ezt a létállapotot. Maradjunk annyiban, hogy ha már éled a Jelent, akkor majd meglátod, hogy ez mit is jelent…

Mivel a kurzus zártkörű, csak akkor végezheted el, ha előre bejelentkezel.

A kurzus időpontja:

Helyszín:  ELTE, Bp., VIII. ker. Múzeum krt. 4.

Bővebb információ: Vicente Letícia; e-mail leticia.ajchirek@vodamail.hu